Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a răspuns joi reproșurilor premierului Marcel Ciolacu din ședința de guvern referitoare la ordonanța de urgență care prevede testarea șoferilor cu drug test. El a precizat că ministerul a procedat corect și a urmat toate etapele procedurale conform normelor, bazându-și demersul pe informațiile disponibile și dezbaterile publice.
Întrebat dacă l-a supărat sau surprins intervenția premierului, Predoiu a răspuns: „Deci, nu e vorba de supărări aici, că n-avem dreptul nici să ne supărăm, nici să ne bucurăm. Rolul nostru aici este să ne îndeplinim atribuțiile stabilite de lege, pe baza unui program politic. Premierul și-a exprimat, așa cum citesc eu intervenția domniei sale, o nemulțumire cu privire la faptul că poate ne-am grăbit cu această ordonanță. E un punct de vedere pe care îl respect și îl iau ca atare. Poate că e și corect, nu știu. Trebuie analizat tot contextul.”
Ministrul de Interne a menționat că este important să existe transparență în spațiul public și că ministerul a avut informații suficiente pentru a trece la adoptarea ordonanței, care a fost avizată de toate părțile implicate.
Departe de mine gândul de a fi pasionat de polemici politice sterile care nu interesează cetățeanul. Sigur, în viitor, poate trebuie să cerem mai multe lămuriri, mai multe date, mai multe informații cu privire la o situație de fapt sau alta. Pot să existe și alte puncte de vedere. Nu contest acest lucru, dar de aici și până la supărări sau alte lucruri e o cale destul de mare, a adăugat el.
Întrebat dacă a discutat cu premierul înainte de ședința de guvern, Predoiu a declarat că au fost mai multe discuții legate de condițiile obiective în care se poate aplica ordonanța.
Din punctul meu de vedere, analiza corectă este următoarea: ordonanța este un act normativ bun, este o lege bună, a spus-o și primul-ministru. Există însă această temere din partea societății, pe care poate nu am anticipat-o niciunul în amploarea ei exactă, că vor fi întârzieri în materie de testare. Mai există temerea, e adevărat, că aparatele etilotest dau erori. Și această temere există. Există și temerea că agenții de poliție fac abuzuri. Toate aceste lucruri au fost exprimate în dezbaterea publică, a afirmat ministrul de Interne.
Predoiu a explicat că aparatele utilizate de Ministerul de Interne sunt similare celor folosite în alte state din Uniunea Europeană și că, deși nu se pot garanta absența abuzurilor în viitor, ministerul se angajează să asigure profesionalism și respectarea legii. De asemenea, el a afirmat că INML și-a ridicat capacitatea de testare și va continua să facă acest lucru.
Este datoria noastră să câștigăm această încredere. Și atunci, ca să câștigăm această încredere și să promovăm niște măsuri care, în ansamblu, sunt bune, s-a venit cu această garanție suplimentară, un termen legal stabilit de 3 zile. Oricum, noi ne propusesem lucrul ăsta, respectiv colegii de la INML și-au propus acest lucru și ne-au și informat, dar acum este și legal, iar dacă termenul legal nu poate fi îndeplinit, atunci există măsura restituirii permisului, ca să nu intrăm într-o zonă de restrângere excesivă a dreptului la liberă circulație, a concluzionat ministrul.
Premierul României, Marcel Ciolacu, a avut o intervenție referitoare la modificarea OUG 84/2024, care ar lăsa conducătorii auto nevinovați fără permis în cazul în care testele rapide ale polițiștilor ar arăta un rezultat fals cum că șoferii ar fi consumat alcool sau droguri. Ciolacu a anunțat înaintea ședinței de guvern că legislația va fi modificată și i-a cerut ministrului MAI, Cătălin Predoiu, să „nu mai pună căruța înaintea cailor”, referindu-se la declarațiile recente de la Washington ale președintelui Klaus Iohannis pe marginea acestui subiect.
Dacă șoferii testați în stradă de polițiști pentru consum de alcool sau droguri solicită să le fie făcute analize de sânge de către INML, iar rezultatele nu le sosesc în trei zile, vor primi permisele înapoi, a declarat premierul Marcel Ciolacu înainte de ședința de guvern de joi. Acesta a mai afirmat că a cerut celor din MAI să țină cont de sugestiile societății civile și să facă modificările necesare pentru a nu lăsa situația să escaladeze într-o manieră nedorită de nimeni, mai ales într-un an electoral.
CITEȘTE ȘI: